Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Question from Democratic Left’s MPs for the necessity of regulating home births in Greece


Press Release from the party of Democratic Left 13/03/2013
Re: Question from Democratic Left’s MPs for the necessity of regulating home births
Submitted to the Minister for Health
There is a serious contradiction arising from the Health Minister’s statement about cutting the birth allowance and the restriction of its granting only to mothers who give birth in hospitals, whilst nurse staff and parents now run the risk of persecution if they choose to carry a birth at home.
For the first time in Greece, a court of law at Thessaloniki ruled against a registered and trained midwife because a woman who gave birth at home suffered from a rupture of perineum at a point where it is a common practice to remove pre-emptively the perineum (episiotomy) when the birth takes place at a hospital.
This ruling generated an enquiry, which lead to the persecution of 78 people (6 doctors, one midwife and 71 parents), the doctors are charged for ‘false certification’, the parents for ‘instigating a false certification’ and the midwife for ‘environmental polution’. The charge for environmental pollution is affecting the other people charged and has to do with the handling of the placenta which the authorities treated it as a ‘hazardus polluting material which poses a danger to public health’.
In addition to this, and whilst the home birth is targeted by the judicial authorities, the Health Ministry has allowed for the possibility of home birth at the new guidance of the National Organisation for Provision of Health Services (EOPYY). In particular it states that when a woman gives birth in a hospital only the hospital costs are covered and she is not entitled for an allowance. But ‘in case of a birth taking place outside health institutions a one-off sum of 900 euros, 1200 euros for twins and 1600 euros for triplets will be granted. The term births includes for the birth of a dead featus older 25 weeks.
Given the above and according to the case law precedent of the European Court of Human Rights (Ternovsky v. Hungary (no. 67545/09), of 14.12.2010), the right to privacy and to family, includes the right to choose the conditions of birth, the absense of a regulatory framework that allows for this constitutes a violation of the said right.
The Minister is called to clarify and confirm:
Does he intend to provide a legal framework that will allow homebirths so as to avoid a new ruling against Greece from the ECHR and to avoid criminal charges of health professional and parents who choose this way to give birth?
Does he intend to ensure the safety of home births by strengthening the infrastructure to allow an immediate transfer of mothers and babies at a hospital if there are medical complications?
The MPs
Nikos Tsoukalis
Dimitris Anagnostakis
Maria Yiannakaki
Yiorgos Kiritsis
Grigoris Psarianos

Translation by Nikos Charalambus, for the Hellenic Action for Human Rights

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του "τοκετού στο σπίτι"


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
13/03/2013



Θέμα: Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του "τοκετού στο σπίτι"



Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας



Θέμα: Ανάγκη θεσμοθέτησης του «τοκετού στο σπίτι»


Αντίφαση προκύπτει από την εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για περικοπές στο επίδομα τοκετού και την απόδοσή του μόνο σε τοκετούς που συντελούνται εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η παράλληλη ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και γονείς λόγω επιλογής του τοκετού στο σπίτι.


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε μαία και επαγγελματία Υγείας για «απλή σωματική βλάβη από αμέλεια» γιατί γυναίκα που γέννησε στο σπίτι υπέστη ρήξη περινέου, στο σημείο που, προληπτικά συνήθως, υπόκεινται οι γυναίκες σε περινεοτομή όταν γεννούν στα μαιευτήρια. Η καταδίκη πυροδότησε έρευνα η οποία οδήγησε στην καταγραφή 78 ατόμων (6 ιατρών, μιας μαίας και 71 γονιών) και στη συνακόλουθη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρους τους (οι γιατροί κατηγορούνται για «ψευδή ιατρική πιστοποίηση», οι γονείς για «ηθική αυτουργία σε ψευδή ιατρική πιστοποίηση» και επιπροσθέτως, όπως και η μαία, για «ρύπανση περιβάλλοντος»). Η κατηγορία για ρύπανση του περιβάλλοντος, η οποία αφορά και τους περισσότερους, στηρίζεται στο θέμα της διαχείρισης του πλακούντα, τον οποίο οι αρχές χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο μολυσματικό απόβλητο που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».


Παράλληλα όμως, κι ενώ στοχοποιείται ο τοκετός στο σπίτι από τις δικαστικές αρχές, το Υπουργείο Υγείας στο νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ που υιοθέτησε, προβλέπει τη δυνατότητα τοκετού στο σπίτι. Συγκεκριμένα, όταν μια γυναίκα γεννά σε νοσοκομείο καλύπτονται απλά τα νοσήλια και δεν δικαιούται επίδομα. Όμως «σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση. Τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων».


Δεδομένων των ανωτέρω καθώς και ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (Απόφαση Ternovsky v. Hungary (no. 67545/09), της 14.12.2010), το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την οικογένεια περιλαμβάνει το δικαίωμα επιλογής των συνθηκών τοκετού και ότι η απουσία θεσμικού πλαισίου που να το επιτρέπει συνιστά παραβίαση του εν λόγω δικαιώματος,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Προτίθεται να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση του τοκετού στο σπίτι ώστε αφενός να αποφευχθεί μια νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρ. Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αφετέρου να αποφύγει την επανάληψη ποινικών διώξεων του νοσηλευτικού προσωπικού και γονέων που επιλέγουν αυτό τον τύπο τοκετού;
-Προτίθεται να διασφαλίσει την ασφάλεια των τοκετών κατ' οίκων θωρακίζοντας τις υποδομές, ώστε να είναι εφικτή η άμεση μεταφορά των μητέρων και των βρεφών σε νοσηλευτικό ίδρυμα σε περίπτωση επιπλοκών;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Νίκος Τσούκαλης


Αναγνωστάκης Δημήτρης


Γιαννακάκη Μαρία


Κυρίτσης Γιώργος


Ψαριανός Γρηγόρης

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ - ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗΣ ΓΙΑ "ΜΟΛΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΤΗΣ

Στις 22/10/2009 εγώ κι ο πρώην άντρας μου βιώσαμε το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής, την γέννηση της κόρης μας στο πιο ανθρώπινο περιβάλλον που μπορούσαμε να επιλέξουμε, το σπίτι μας. Τον Ιούνιο του 2013 θα δικαστούμε μαζί με άλλους γονείς, γιατρούς και μαίες. Είμαστε κατηγορούμενοι όχι για τον τόπο που επιλέξαμε να γεννήσουμε τα παιδιά μας, αλλά…για το ότι μολύναμε το περιβάλλον επειδή δεν…..παραδώσαμε τους «επικίνδυνους και μολυσματικούς» πλακούντες μας σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα διαχείρισης και «θέσαμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία»!!!

Μέχρι σήμερα και παρά τα πολλά ανυπόστατα δημοσιεύματα δεν δώσαμε μια δημόσια απάντηση, για έναν και μόνο λόγο: δεν είμαστε σωματείο ή σύλλογος, ούτε μέλη ανωνύμων εταιρειών, που εξειδικεύονται στην διαχείριση και αξιοποίηση πλακούντων.
Είμαστε όλοι άνθρωποι που παλεύουμε να επιβιώσουμε οικονομικά και να φροντίσουμε της οικογένειές μας και δεν υπήρχε η πολυτέλεια χρόνου για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Από εδώ και πέρα όμως οι απαντήσεις μας θα είναι δημόσιες.

Εγώ αποφάσισα σήμερα να κοινοποιήσω την δική μου ιστορία, υπό το βάρος της ηθικής ευθύνης και της συναισθηματικής φόρτισης όταν έμαθα ότι μεταξύ των συγκατηγορουμένων μου δύο δεν βρίσκονται πια στην ζωή. Η μία ήταν εξαιρετική συνάδελφος κι ο άλλος πατέρας τριών παιδιών. «’Εμεινε» πίσω η γυναίκα του πέρα από χήρα και μαμά τριών παιδιών να είναι και κατηγορούμενη μαζί μας.

Τα γεγονότα:

1) Είναι δικαίωμα κάθε γονιού να επιλέξει τον τόπο και τον τρόπο που θα γεννήσει
2) Είναι δικαίωμα κάθε γονιού να επιλέξει ποιός και πόσοι θα συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή
3) Ο πλακούντας είναι το όργανο που κρατάει τα έμβρυά μας στην ζωή κατά την διάρκεια της κύησης. Είναι αυτό το μαγικό «κάτι» που μας κάνει ένα με τα έμβρυα που κυοφορούμε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΒΛΗΤΟ. Αν ο πλακούντας μας, που είναι ένα με τα δυνάμει μωρά μας στην ενδομήτρια ζωή είναι επικίνδυνος και μολυσματικός, τότε και αυτά είναι επικίνδυνα και μολυσματικά. Σε ποιόν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα έπρεπε να τα έχουμε «παραδώσει» για διαχείριση;
4) ΚΑΝΕΝΑΣ πλακούντας δεν βρέθηκε ποτέ στα σκουπίδια και για αυτό δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ ως στοιχείο στο κατηγορητήριο. Οι πλακούντες μας είναι θαύμα της φύσης κι όχι απόβλητα, για να τα πετάξουμε στις τουαλέτες ή στα σκουπίδια. Τουλάχιστον έτσι τους αντιλαμβανόμαστε εμείς οι συνειδητοποιημένες μαμάδες, προφανώς σε αντίθεση με ορισμένους επαγγελματίες υγείας.

5) Κάθε σύλλογος, αρχή ή άλλος φορέας, που ισχυρίζεται ότι είναι τόσο ευαισθητοποιημένος για το δικαίωμα της γυναίκας να γεννάει όπως επιλέγει, θα έπρεπε από χρόνια να έχει πάρει δημόσια θέση για το υψηλό ποσοστό καισαρικών και περινεοτομών στην Ελλάδα (51% των γεννήσεων γίνονται με καισαρική με βάση στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Βήμα και στην Καθημερινή)
6) Κάθε μητέρα που επιλέγει να γεννήσει σπίτι της το επιλέγει από σεβασμό και αγάπη στο σώμα της, στο μωρό της και στο περιβάλλον κι αυτή η επιλογή από μόνη της είναι έμπρακτη απόδειξη ότι δεν θα έκανε οτιδήποτε που να βλάπτει τον εαυτό της, το μωρό της ή το περιβάλλον
7) Σε όλη την Ευρώπη οι γυναίκες έχουν δικαίωμα όχι μόνο στο να επιλέξουν τον τόπο που θα γεννήσουν, αλλά και το πώς θα διαχειριστούν αυτό το θαύμα της φύσης που λέγεται πλακούντας.
8) Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα θαύμα που απαιτεί σεβασμό και που το διαχειρίζονται οι δύο άνθρωποι που το δημιούργησαν, οι γονείς. Κανένας σύλλογος δεν νομιμοποιείται να καθορίζει τις επιλογές μας
9) Ο Σύλλογος Μαιών Θεσσαλονίκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εις βάρος μας και τώρα δια στόματος της Προέδρου του κ. Βικτωρίας Μοσχάκη ισχυρίζεται ότι θα μας προστατέψει. ΑΠΟΠΟΙΟΥΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ την «προστασία» όσων υπήρξαν η αφορμή για να υπάρχει πρόσβαση στα προσωπικά μου δεδομένα, όσων έκαναν ότι ήταν δυνατόν από περήφανη μητέρα της κόρης μου να γίνω κατηγορούμενη για μόλυνση περιβάλλοντος.
10) Σε μια ΕΥΝΟΝΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ μόνη μου προστασία είναι το Σύνταγμα, οι Νόμοι, οι Αδέκαστοι Δικαστές και η Κοινή Λογική
11) Την δίκη μου δεν την αντιμετωπίζω ως κατηγορούμενη, αλλά ως ενεργός πολίτης που παλεύει, για να μπορεί η κόρη μου να αποφασίζει όταν έρθει η σειρά της για το δικό της παιδί και τον δικό της πλακούντα.

Υπό το βάρος της συναισθηματικής φόρτισης και της ηθικής ευθύνης στους εκλιπόντες συγκατηγορούμενους μου την γυναικολόγο ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΣΚΟΒΑ και ΦΑΝΑΡΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, πατέρα τριών παιδιών, με την δημόσια δέσμευση να δώσω και την δική τους μάχη για έναν καλύτερο κι ελεύθερο κόσμο

Με τιμή

Η 79η κατηγορούμενη

Μαρία- Μυρτώ Γρίβα

Ειδική Παθολόγος

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΕΠΩΝΥΜΟ ΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ


ΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
"Ο ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ"

Αξιότιμη Κυρία Σκουλάκη,

Η επιστολή αυτή είναι απάντηση στο πρόσφατο άρθρο σας στην εφημερίδα www.6meres.gr, “Τοκετός-ρίσκο στο σπίτι για 900 ευρώ”, που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 (http://www.6meres.gr/details.php?aid=49813). Οι θέσεις μου στηρίζονται σε αποτελέσματα ερευνών και δημοσιεύσεων καθώς και στις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και του ΟΗΕ.

Κατ'αρχάς, παρ'όλο που το επίδομα τοκετού έχει κοπεί, πρέπει να γνωρίζετε πως τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν πλήρως το κόστος της γέννας όταν αυτήν γίνεται σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς και το μεγαλύτερο κόστος του τοκετού όταν αυτός πραγματοποιείται σε ιδιωτικό μαιευτήριο, ενώ επιδοτούν τον τοκετό στο σπίτι απ'ευθείας στους γονείς με τη μορφή του επιδόματος μητρότητας. Κατ'αυτόν τον τρόπο καλύπτονται οικονομικά όλες οι επιλογές μιας γυναίκας σχεδόν ισάξια.

Δεύτερον, για να γράψετε για επικινδυνότητα στον κατ'οίκον τοκετό, πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας αν ο τοκετός ήταν προγραμματισμένος να γίνει στο σπίτι, και συνεπώς έχει την υποστήριξη έμπειρου επαγγελματία, ή αν έγινε κατά λάθος στο σπίτι, όπως σε πολλές περιπτώσεις πρόωρων τοκετών, αποβολών, ατυχημάτων κλπ. Η έρευνα που παραθέσατε υπολογίζει τον κάθε τοκετό που έγινε στο σπίτι, συντριπτικό ποσοστό των οποίων συμπεριλαμβάνεται στα "ατυχήματα". Την συγκριτική αναφορά στην Ολλανδία θα την χαρακτήριζα άστοχη, στην Ελλάδα το ίδιο γρήγορα μπορούν οι γυναίκες να μεταφερθούν στο νοσοκομείο σε προγραμματισμένο τοκετό.   Η μόνη διαφορά με την Ολλανδία είναι πως στα νοσοκομεία εκεί, δεν θα της επιβάλλουν να πάρει φάρμακα ή να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση χωρίς καμία ιατρική ένδειξη.

Για να έρθουμε, όμως, στα ελληνικά δεδομένα, (τα οποία δεν αναφέρονται καν στο άρθρο σας) οφείλουμε να λάβουμε υπ' όψη τα τρία κύρια χαρακτηριστικά του νοσοκομειακού τοκετού στην Ελλάδα:

Το 1ο είναι τα υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών, τα οποία στα περισσότερα μαιευτήρια ξεπερνούν το 65% - με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να θέτει ως ανώτατο όριο καισαρικών τομών το 15% ανά χώρα! Καλό είναι να γνωρίζετε πως η Ελλάδα έχει αυτήν την στιγμή από τα υψηλότερα ποσοστά καισαρικών στον κόσμο (την συναγωνίζεται μόνο η Βραζιλία). Σε πρόσφατο συνέδριο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών, συζητήθηκε αυτό το θέμα σε βάθος, καταλήγοντας πως ένα τόσο υψιλό ποστοστό είναι αδικαιολόγητο, εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μητέρων και βρεφών, και καταστροφικό για την οικονομία της χώρας.

Το 2ο χαρακτηρηστικό αποτελούν οι πολλές και συνήθως υποχρεωτικές αναίτιες επικίνδυνες ιατρικές παρεμβάσεις που εκτελούνται στα νοσοκομεία, είτε ιδιωτικά, είτε δημόσια. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το σοκαριστικό ποσοστό των περινεοτομών 99% (όταν ο Π.Ο.Υ. Θεωρεί ανεπίτρεπτο να ξεπερνούν το 15% !). Άλλες παρεμβάσεις "ρουτίνας" είναι η χορήγηση ενδοφλεβίως συνθετικών ορμονών, επίσης αδιακρίτως, το συνεχές καρδιοτοκογράφημα, ο καθετήρας, η επικίνδυνη (για το παιδί και για την μητέρα) ύπτια θέση τοκετού, η στέρηση τροφής και υγρών, το δέσιμο των ποδιών της εγκύου σε δέστρες, το υποχρεωτικό ξύρισμα κλπ. Αυτές οι πρακτικές, βάσει δεκάδων ερευνών, χαρακτηρίζονται από τον οδηγό για τον φυσιολογικό τοκετό του Π.Ο.Υ. ως "σίγουρα επιβλαβείς που πρέπει να εξαλειφθούν”. Αυτός είναι και ο λόγος που στην πλειοψηφία τους έχουν εξαφανιστεί από τα μαιευτήρια της υπόλοιπης Ευρώπης και της Β.Αμερικής. Κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις μπορούν να καταλήξουν ακόμα και σε χρόνια προβλήματα υγείας. Η πρόκληση τοκετού με φάρμακα που επίσης αποτελεί ρουτίνα στην Ελλάδα, σε  πολλές χώρες απαγορεύεται χωρίς υπάρχει ιατρική ένδειξη, επειδή προκαλεί εμβρυακή δυσχέρεια και συχνά καταλήγει σε καισαρική (στο 50% των πρωτότοκων γυναικών).

Το 3ο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η καταπάτηση των δικαιωμάτων του νοσοκομειακού ασθενή, με κύριο παράδειγμα το ότι η επίτοκος δεν ενημερώνεται καν για τις παρεμβάσεις τις οποίες υφίσταται, ούτε για τις επιπτώσεις που οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν στην ίδια και το παιδί της.  Σε ελάχιστες Ελληνίδες δίνεται επιλογή πάνω στο τι θα συμβεί σε εκείνη ή στο παιδί της στον τοκετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ενημερώνονται ούτε εκ των υστέρων για το τι ακριβώς συνέβει και ποιά φάρμακα τους χορηγήθηκαν.

Λαμβάνοντας υπ'όψη τα παραπάνω στοιχεία καθώς και πρόσφατες έρευνες, συμπεραίνει κανείς ότι ο τοκετός στο νοσοκομείο δεν είναι ασφαλέστερος από αυτόν στο σπίτι αλλά αντιθέτως, ότι κατά κανόνα στο μαιευτήριο η επίτοκος και το νεογνό θα υποστούν επικίνδυνες παρεμβάσεις οι οποίες θα έπρεπε να περιορίζονται μόνο σε εξαιρετικές κι επείγουσες μόνο καταστάσεις.

Όσον αφορά την κοινωνική θέση των γυναικών που επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι, οι στατιστικές έχουν δείξει ότι την πλειοψηφία αποτελούν γυναίκες υψηλού μορφωτικού, κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου, μιας κι αυτές διαθέτουν μέσα για την άμεση κι έγκυρη πληροφόρηση πάνω στις επιλογές τους. Σε όσο πιο χαμηλό μορφωτικό στρώμα ανήκει μια γυναίκα, τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες για νοσοκομειακό τοκετό και κατά συνέπεια για τις αναίτιες παρεμβάσεις, που προανέφερα.

Με μεγάλο σκεπτικισμό μπορεί ο αναγνώστης να δεχτεί την αναφορά του άρθρου, ότι "η πλειοψηφία των γυναικών που πήραν το επίδομα ήταν τσιγγάνες". Αφενός διότι, δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ρομά είναι ανασφάλιστες, κι ως εκ τούτου δεν δικαιούνται επιδόματος από ασφαλιστικό ταμείο. Αφετέρου, γεννάται η εύλογη απορία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο γνωρίζει κάποιος την φυλετική καταγωγή του όποιου δικαιούχου κάποιου επιδόματος, δεδομένου ότι αυτή δεν καταγράφεται στις σχετικές φόρμες. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς: Μήπως ο αληθινός στόχος αυτής της αναφοράς έχει να κάνει με την απόπειρα συνειρμικής σύνδεσης του τοκετού στο σπίτι με ένα χαμηλό κοινωνικοοικονομικό προφίλ, με μιαν εικόνα παραμέλησης κι απομόνωσης, αλλά και με αφηρημένα "αδικήματα", όπως αυτό της κατάχρησης επιδομάτων;

Θα ήθελα ν'αναφερθώ και στο περιστατικό με τη ρήξη περινέου που παραθέτετε. Η διαφορά ανάμεσα στην μικρή ρήξη που συνέβη (2ου βαθμού) και στη νοσοκομειακή διαχείριση του τοκετού είναι το ότι στο νοσοκομείο θα γινόταν περινεοτομή 5 εώς 10 εκατοστών, μία τομή είτε κάθετης είτε διαγώνιας κατεύθυνσης στο σημείο που ενώνει την είσοδο του κόλπου με τον πρωκτό, ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ και μάλιστα χωρίς αυτή η ενέργεια να μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση πως δεν θα γινόταν ΚΑΙ πρόσθετη ρήξη μετά την περινεοτομή. Σε μεγάλα μωρά, μια μικρή ρήξη είναι αναμενόμενη, και μάλιστα πολύ πιο επιθυμητή από μια περινεοτομή ρουτίνας, η οποία γίνεται μόνο και μόνο για την επίσπευση του δεύτερου σταδίου του τοκετού. Είναι δεδομένο πως στο νοσοκομείο η ίδια κοπέλα θα είχε πολύ μεγαλύτερο τραύμα και πολύ μακρύτερο διάστημα επούλωσης αυτού. Μάλιστα, πολλές περινετομές ρουτίνας έχουν αφήσει μόνιμη βλάβη στην επίτοκο, παρά το ότι υποβάλλεται σε δεύτερο "επανορθωτικό" χειρουργείο. Αυτό είναι απλά αδύνατον να συμβεί με φυσική ρήξη δευτέρου βαθμού.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ενάντιος στις περινεοτομές ρουτίνας. Σας υπενθυμίζω πως η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει λήξει ακόμη, με αποτέλεσμα η αναφορά στο δημοσίευμά σας να συνιστά ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.

Συμπερασματικά, ο κατ' οίκον τοκετός δεν λαμβάνει χώρα στο σπίτι λόγω οικονομικών δυσχερειών και ελλιπούς πληροφόρησης, αλλά κατόπιν υπεύθυνης ενημέρωσης και επιλογής. Οι επιστημονικές έρευνες (σας παραθέτω δύο εξαιρετικά πρόσφατες), δεν έχουν αποδείξει πως ο τοκετός στο νοσοκομείο είναι ασφαλέστερος του προγραμματισμένου τοκετού στο σπίτι, σε χέρια έμπειρου επαγγελματία και σε επίτοκο χαμηλού κινδύνου.

Ακόμα και σε κράτη που έχουν πολύ πιο ασφαλείς συνθήκες τοκετού στα μαιευτήρια, από ότι έχουμε στην Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίδιος στον τοκετό, είτε γεννήσεις στο σπίτι, είτε στο μαιευτήριο.  Ελπίζω πως ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, θα έχετε το ήθος να δημοσιοποιείτε την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος.




Με εκτίμηση,
Στέλλα Λουίζα Ματθαίου

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

THE CRIME OF BIRTH: BILINGUAL ARTICLE BY JENNY GKIOUGKI ON RECENT PROSECUTIONS


ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΣ
Η επιστήμη μας λέει ότι οι πρώτες κοινωνίες ήταν μητριαρχικές. Ο λόγος που οι γυναίκες ήταν τόσο αξιοσέβαστες τότε έχει να κάνει με το πιο αξιοθαύμαστο γεγονός της ζωής -την γέννα.
Αυτή η αρχετυπική τελετή, που ήταν ιερή για χιλιάδες χρόνια (εκατομμύρια, αν ληφθούν υπόψη οι ισχυρισμοί για την ύπαρξη της Homo Τrilliensis), με την έλευση της «σύγχρονης» ιατρικής έχει σιγά-σιγά απογυμνωθεί από την οικειότητα, το συναίσθημα και το τελετουργικό της στοιχείο, και έχει μετατραπεί σε μια ψυχρή, άψυχη «διαδικασία», που μοιάζει περισσότερο με γραμμή παραγωγής κάποιου σύγχρονου εργοστάσιου.
Εδώ και μερικές δεκαετίες λαμβάνει χώρα ένας σιωπηλός αγώνας από γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο που απαιτούν να ξαναπάρουν τον έλεγχο της πιο σημαντικής εμπειρίας της ζωής τους. Έχουν να παλέψουν με κρατικές νομοθεσίες σε ανώτατα δικαστήρια, που -ενάντια σε κάθε λογική και τον κοινό νου, τους λένε ότι δεν έχουν το δικαίωμα αυτές να ορίζουν κάτω από ποιες συνθήκες θα φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Έχουν να παλέψουν με μια διεφθαρμένη, άπληστη και ανήθικη βιομηχανία 'ΥΓΕΙΑΣ' που βάζει το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους και την ευημερία τους.
Πρόκειται για έναν αγώνα παράλογο, που μοιάζει περισσότερο με το κυνήγι μαγισσών των περασμένων αιώνων, έναν αγώνα που σημαδεύει βαθιά τη συλλογική μας υπόσταση ως ανθρώπινο είδος. Έναν αγώνα που δυστυχώς δεν έρχεται χωρίς θύματα. Η πιο γνωστή υπόθεση είναι αυτή της Ουγγαρέζας μαίας Agnes Gereb, η οποία βοήθησε πάνω από 9,000 παιδιά να έρθουν στον κόσμο και τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης για αυτό της το “έγκλημα”.
Το πιο πρόσφατο επεισόδιο αυτής της τρελής παρωδίας, λυπούμαι που το λέω, μα λαμβάνει χώρα εδώ, στην Ελλάδα, όπου 79 άνθρωποι -6 γιατροί (5 μαιευτήρες γυναικολόγοι και μία παιδίατρος), 3 μαίες και 70 γονείς πρόκειται να δικαστούν για την ανείπωτη θηριωδία που ονομάζεται 'γέννα στο σπίτι'!
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι εντελώς αβάσιμες, ενώ κανείς από τους 79 δεν κλήθηκε σε ακροαματική διαδικασία πριν την δικάσιμο (11/06/2013). Aπό μόνο του αυτό αποτελεί σοβαρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους για μια δίκαιη δίκη. Το κατηγορητήριο στην ουσία υπονοεί ότι δεν είναι καν οι αληθινοί γονείς των παιδιών τους, κατηγορώντας τους γιατρούς ότι προέβησαν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις του τοκετού, και τους γονείς για ηθική αυτουργία και εξαναγκασμό τους, εμμέσως υπονοώντας ότι τα παιδιά δεν είναι δικά τους αλλά ότι τα απέκτησαν με άλλα μέσα(!).
Οι γονείς μαζί με τις μαίες κατηγορούνται επίσης για σοβαρή υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος, για αισθητική αλλοίωσή του, καθώς και για σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής μας θάβοντας τον πλακούντα σε δικό τους ιδιόκτητο χώρο και πετώντας τα υπόλοιπα κατάλοιπα της γέννας στους κοινούς κάδους απορριμάτων (για το οποίο βέβαια δεν προσκομίζεται κανένα στοιχείο). Αυτά, σε μια χώρα όπου τα ίδια τα νοσοκομεία δεν διαχειρίζονται σωστά τα απόβλητά τους, όπου τα σκουπίδια σχηματίζουν λόφους σε κάθε γωνία, και όπου κανείς από τους μεγάλους ρυπαντές της βιομηχανίας δεν έχει κάτσει ποτέ στο εδώλιο.
Η ιστορία αυτή έχει μόλις ξεσπάσει και είχα την (α)τυχία να είμαι από τους πρώτους που το έμαθαν γιατί ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται η αδερφή μου και μερικοί από τους φίλους μου που αποφάσισαν να γεννήσουν στο σπίτι. Όσο για τις κατηγορίες της απουσίας γιατρού, τουλάχιστον για την περίπτωση της αδερφής μου, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι δεν ισχύει γιατί ήμουν κι εγώ παρούσα (βοηθώντας την γέννηση με τις ηχογαβάθες μου).
Όπως είπε και μια φίλη, 'θα είναι η πρώτη φορά που περιβαλλοντικές οργανώσεις θα παρουσιαστούν σε δίκη για μόλυνση του περιβάλλοντος ως μάρτυρες υπεράσπισης!'
Κάθε μέρα σε τούτη την χώρα γινόμαστε θεατές μιας ακόμα σκηνής του 'θεάτρου του παραλόγου'. Αυτήν την εβδομάδα είδαμε την αρχή των απαγωγών πολιτών και την παράνομη συλλογή γενετικού τους υλικού από τις 'αρχές' -στο στυλ των γνωστών Λατινοαμερικάνικων δικτατοριών του 20ου αιώνα. Και τώρα αυτό.
Αλλά δεν απελπίζομαι. Τουναντίον, βλέπω μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή. Επειδή πιέζοντάς μας συνεχώς προς το χείλος το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας εξαγριώσουν, να μας κάνουν να υπερβούμε τους φόβους μας και να φωνάξουμε “ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ!”
Δεδομένου ότι το όλο θέμα είναι ακόμα πολύ φρέσκο, η ομάδα των κατηγορουμένων δεν έχει προλάβει να οργανωθεί ακόμα. Παρόλα αυτά, έμαθα ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι ετοιμάζονται να θέσουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ως ομάδα υποστήριξης των διωκόμενων σκοπεύουμε να κάνουμε πολλά -όπως το να οργανώσουμε την συλλογή υπογραφών, και να θίξουμε σειρά θεμάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να πιέσουμε για ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά την γέννα στο σπίτι και τα δικαιώματα των γυναικών ως μητέρων. Για αυτό σας παρακαλώ να συμμετέχετε στην εκστρατεία μας και να δραστηριοποιηθείτε. Για περισσότερες πληροφορίες ελάτε σε επαφή απευθείας μαζί μου, μιας και η ομάδα δεν έχει ορίσει ακόμα κάποιον εκπρόσωπο, και μην περιμένετε το επόμενο τεύχος του USM για να μάθετε νέα!
Και να θυμάστε : στις 11 Ιουνίου 2013 έχουμε ραντεβού στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης!

Αναδημοσίευση από: http://issuu.com/urbanstylemag/docs/usm29/1
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Archaeological evidence shows that the first human societies where matriarchal. The reason why women were so respected and revered in those times had to do with the single most amazing fact of life -that of giving birth, bringing another life onto this planet.
This archetypical ceremony, that has been sacred for thousands of years (millions if you take into account the claims for the existence of Homo Trilliensis), with the advent of 'modern' medicine has slowly been stripped of all its intimacy, emotion and ritual, and turned into a cold, lifeless 'procedure' -much like the production line in any modern factory.
For a few decades now, a silent fight has been taking place by women all around the world who are demanding to regain control over this most important experience in their lives. They have to battle state legislation in high-court rooms, that -against all reason and common sense, tell them they don't have a say over the conditions under which they give birth to their children. They have to fight against a corrupt, money-hungry and unethical “HEALTH” industry that puts profit over people and their well-being.
It's an absurd fight, one that resembles the witch hunts of centuries past, it is a fight that deeply scars our collective status as the human race. And unfortunately it isn't victimless either. The most well known case is that of Agnes Gereb, a Hungarian midwife who assisted over 9,000 children to enter this world and is now serving a prison sentence for this “crime” of hers.
The latest episode to this illogical parody, I am sorry to say, is now taking place here in Greece, where 79 people -6 doctors (5 obstetricians and one paediatrician), 3 midwives and 70 parents are being brought to justice for the unspeakable atrocity of 'home birth'!
The charges they are facing are completely unfounded and none of the 79 has been called in for a hearing prior to the court date (11/06/2013). This alone constitutes a major breech of their human right to a fair trial. The indictment basically implies that they are not even the real parents to their children, accusing the doctors of providing false reports about the birth having taken place, and the parents of coercing and abetting them to do so, thus indirectly accusing them of not having given birth to their children but rather acquiring them by different means(!).
The parents together with the midwives are also accused of severe environmental degradation and aesthetic distortion, grave environmental pollution and severe risk to public health with negative impact on the quality of life by burring the placenta at their own back yards, and throwing the rest of the waste in the garbage bins (to which of course there is no evidence). This, in a country where even hospital waste is not treated properly, where garbage forms small mountains on every street corner and where none of the big industry polluters has ever faced justice.
This story has just erupted and I had the (mis)fortune of being one of the first to know as amongst the accused are my sister and a few of my friends who have opted for home births. And as to the accusations of a doctor not being present at least for my sister's case I know for a fact that they aren't true as I was present (assisting the birth with my sound massage bowls).
As a friend said 'this will be the first ever trial for environmental pollution where the environmental organisations will testify for the defence!'
Every day in this country we are the spectators to yet another scene of 'the theatre of the absurd'. Last week we saw the commencement of citizens' abductions and illegal collection of their genetic material by the authorities in the style of the well-known Latin American dictatorships of the 20th century. Now this.
But I don't despair. Rather I see this as a great opportunity for change. Because by pushing us to the rim the only thing they achieve is to enrage us, to make us overcome our fears and shout “ENOUGH IS ENOUGH!”
As this is still very fresh we haven't had time to organise things yet. Having said that, the Green Party of Greece are already planning to bring this matter to the European Parliament and of course we are planning to do a lot more -like launch petitions, and raise a variety of human rights issues stemming from this. This is a great opportunity to push for major changes in legislation regarding home births and the rights of women as mothers. So please join our campaign, get involved and get active. For more information contact me directly, since the team of the accused has not as of yet assigned a spokesperson, and don't wait for the next issue of USM to get an update!

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Δημοσιοποιήθηκαν την 1 Μαρτίου 2013 στη Γενεύη οι καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) για την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της (παρ.30) για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των καισαρικών τομών που πραγματοποιούνται σε δημόσια (40%) και ιδιωτικά (έως 65%) νοσοκομεία ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ, με τα ελληνικά ποσοστά να είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, πολύ πιο πάνω από το ποσοστό 15% που θεωρείται από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι καλύπτει ιατρικές ανάγκες. Η Ελληνική Κυβέρνηση, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει «επειδή οι Ελληνίδες γεννούν σε μεγάλη ηλικία», κάτι που προκάλεσε δυσμενείς αντιδράσεις από τους αρμόδιους του ΟΗΕ, οι οποίοι αντέτειναν ότι «σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται ποσοστό ανώτερο του οριζόμενου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Επιτροπή προέτρεψε σχετικά την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, «να μειώσει το ποσοστό των καισαρικών τομών που γίνονται χωρίς ιατρική ανάγκη εκπαιδεύοντας ή μετεκπαιδεύοντας το ιατρικό προσωπικό για φυσιολογικό τοκετό και να εισαγάγει αυστηρούς έλεγχους των ιατρικών ενδείξεων για καισαρική τομή, προκειμένου να επιτευχθούν τα ποσοστά που αναγνωρίζει ο ΠΟΥ, να βελτιώσει την ποιότητα και την προσβασιμότητα των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και να διασφαλίσει την πρόσβαση των μειονεκτουσών ομάδων γυναικών σε αυτές και να αυξήσει το ποσοστό του προϋπολογισμού για την υγεία που διατίθεται για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

Οι ΜΚΟ ΕΟΔΜ, ΕΠΣΕ και ΣΟΚΑΔΡΕ, που μετέφεραν τη θέση της κοινωνίας των πολιτών ενώπιον του ΟΗΕ, καλούν σε συνεργασία όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα τις οργανώσεις γυναικών ώστε μαζί να ασκήσουν πίεση για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΗΕ με προτεραιότητα στα θέματα κατάχρησης καισαρικών, αμβλώσεων ως μέσο αντισύλληψης και γυναικών κρατουμένων για τα οποία η CEDAW ζήτησε ενημέρωση μέχρι το Μάρτιο 2015 (για αυτά και τα άλλα θέματα η προθεσμία υποβολής της επόμενης συνολικής έκθεσης στη CEDAW είναι ο Μάρτιος 2017).
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ήταν σε επαφή με τον εκπρόσωπο των παραπάνω οργανώσεων, τονίζοντας τη σημασία του ζητήματος των αυξημένων καισαρικών τομών και των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με το δικαίωμα της επιλογής των συνθηκών της γέννας και της υποχρεωτικής διάθεσης του βιολογικού υλικού γυναικών και νεογνών, που θεωρούμε ότι παραβιάζει βάναυσα τα δικαιώματά τους, επηρεάζοντας, στην κυριολεξία, το δικαίωμα στην υγεία και τον αυτοπροσδιορισμό ολόκληρων γενεών.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

STOP THE COORDINATED ATTACK ON HOMEBIRTH IN GREECE

"Kathimerini" newspaper on recent prosecutions related to homebirth

Doctors and parents to be prosecuted for attending homebirths


Unprecedented research and profiling of 78 people after conviction of midwife


By Lina Giannarou, Saturday 23rd February 2013


Is it possible for a birth to be illegal? Is a woman’s right to give birth the way she wants and with whoever she wants by her side recognised in Greece? Recent events have brought these questions to the forefront, opening discurse for the natural birth and the enemies of it in our country.


Last Tuesday, for first time in Greece, a court in Thessaloniki convicted a midwife and a healthcare provider for “bodily harm by way of negligence” because a woman who gave birth at home suffered a perineal tear at the point where a preventive episiotomy would usually be performed maternity units.


The accusations


The case triggers unprecedented research by the public services, in relation to which the Body for Health and Welfare Inspectors of Μacedonia and Thrace recorded every doctor, midwife, and parent who have recently been involved in homebirths in Northern Greece. After the people associated wth the charges – which are normal birth practices - had been profiled, they were brought to trial. They number six doctors, a midwife (the same one who was convicted on Tuesday) and 71 parents, the majority of whom did not even been called to apologise. The doctors are accused of “false medical certification”, the parents of “incitement of false medical certification” and the midwife for “environmental pollution”. The accusation for environmental pollution, of which the majority of the defendants are accused, is based on placental disposal, which is characterised as “abortional waste which compromises the public health” by the authorities. As is very well known, many those who choose to give birth at home bury the placenta and plant a tree on top of it, as a symbol of maternal connection with the child. The trial is arranged for 11th June at the criminal court of Thessaloniki.


“It is definitelly a coordinated attack on homebirth and natural birth in general. Peineal tears, such as the one the midwife was convicted for, are regarded to be absolutely normal at maternity units. There would not be any chance for her to be convicted, nor arraigned, nor sued, nor would the case itself be reported, if it had happened at a hospital ”, claims Ilektra Koutra, the lawyer represnting the midwife reports to “Κathimerini”. “Indeed taking this case as an excuse, an effort is being made to connect homebirth with felonies and illegal acts, such as the enviromental pollution caused by the disposal of the placenta.”. As she stresses, there is not a child who has died or suffered serious harm during a homebirth in Greece.


It is worth noting that the main “prosecutor” at the midwife’s trial, and the referrence of the 78 to trial, is the president of Thessaloniki Guild of Midwives. “We realise that in Greece insumountable hurdles are block the right of women to choose the conditions in which they give birth, enroaching upon International Law and rulings of the European Court of Human Rights”, says Koutra.


The case is expected to reach the European courts, as the following days a mass petition will be lodged at the European Court by a group of Greek mothers-to-be and young mothers, for encroaching upon the fundamental right to self-determination. Specifically, the women claims that they are victimized, because they are not in a state to choose freely the conditions of their birth, something which has been strictly recognised as a human right according to the recent desicion of the European Court of Human Rights, Ternovsky v. Hungary. “How is it possible for a woman to choose to give birth at home if her midwife or the woman herself is in danger of prosecution?”, explains Koutra, who has taken on the petition. “Unfortunately, some do not seem to realise the fact that the fight for free choice and self-determination of women, especially during such a sacred moment of their lives, are nobody’s commercial concern”.

link to the article in Greek language: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_23/02/2013_512187

"Are home births being targeted?" Written Question of Greek Green's MP at the EU Parliament


Are home births being targeted?
Written Question of N. Chrysogelos concerning the rights of a new mother to handle her own placenta


Nikos Chrysogelos,  Member of the European Parliament of the Greens/European Free Alliance, brings forth to the European Commission in a written question the issue of the management of the placenta by home births, which recently prompted an unprecedented profiling of persons and health care professionals in Thessaloniki that are associated to home births.

The region of Central Macedonia adopted a Directive on home births, where the placenta is characterised as a Hazardous Medical Waste and therefore the placenta should be handled by entities that have an approved license. It is noted that women who choose to give birth at home usually want to handle their own placenta, respecting the fact that it symbolizes the connection of the mother with the infant. Also, the incineration of the placenta from a private company costs 100-150 Euros, putting extra strain on the overall cost of birth at home, while control of what happens after delivery towards incineration is inadequate, a fact that raises issues of bioethics.

In connection with this Directive, in December 2012 a midwife who undertook births at home was sentenced in Thessaloniki with the basic charge of contaminating the environment with «hazardous medical waste» (meaning the placenta from the new mother) that is produced at home births, resulting in the removal of her license for one year. The conviction of the midwife followed in February 2012 by the Court of Justice in Thessaloniki on the basis of a perineal rupture at a home birth (to the point that women are typically, as a precaution, subject to a perineotomy when they are in a maternity ward).

Extensive research was preceded by public institutions, through the processing of birth certificates that clearly state (even though not specifically required by law) whether the birth was carried out at home or in a maternity ward, so as to identify by name all health care professionals and parents who attended home birth and to examine these individuals by the judicial authorities on suspicion of committing offenses. Prosecutions of 79 individuals (5 doctors, 1 midwife and 73 parents) then followed with the charge of, amongst others, repeated environmental pollution by not “delivering” the placenta to the authorised management companies. None of the citizens who were finally prosecuted had been informed concerning the research that was conducted. 

It is noted that in countries, such as Germany, Britain, the Netherlands, Spain, Romania and Canada it is perfectly legal for a new mother to keep the placenta and bury it in her garden. In the Beth Israel Medical Center in New York and in accordance to the health regulations of the state hospitals, when requested by the new mother, the placenta is returned so that she can decide on what to do with it. New legislation was also recently introduced in Hungary under which midwives must contact companies that specialise in the removal of medical wastes with a key difference compared to the Greek case: when there is written request of the parents wanting to bury their own placenta, they are granted permission to do so. It is also noteworthy that in the Netherlands 30% of women choose home birth.

Nikos Chrysogelos stated:

"Giving birth at home is a natural and perfectly legitimate process that millions of women opt for around the world. Women have every right to manage their own placenta in other European states, always respecting the rules of ethics and practice, from which there is no risk to the environment and public health. The management of the placenta exclusively as a hazardous medical waste is incomprehensible, as it also leads to additional significant financial burden at a time of economic crisis. If the state is genuinely interested in environmental pollution and is not targeting home births in general, it does not need to re-invent the wheel. It can follow proven examples of other European countries."

(The entire content of the written question follows. Note that this is NOT the official translation by the Commission)  

Subject: «Management of the placenta by home births»

The Region of Central Macedonia adopted a Directive on home births, where the placenta is characterised a Hazardous Medical Waste of Infectious Character (HMW-IC). According to the JMD (Joint Ministerial Decision) 37591/2031/03 ΚΥΑ (FEK 1419/Β - Hellenic Government Gazette) the "management of HMW-IC must be carried away by institutions which hold an authorized permission."
It is noted that women choosing to give birth at home usually wish to manage their placenta by themselves, with respect to the fact that it entails a mother-baby connection. Furthermore, the placenta's incineration by a private company costs around 100-150 Euros further burdening the giving birth at home, while there is no control as to what happens following the placenta's delivery for incineration, a fact that brings up bioethics issues. As a result of this Directive, in December 2012 in Thessaloniki, a midwife was disciplinary sentenced for undertaking home births based on the charge of environmental contamination by "hazardous medical waste" (referring to the new mother's placenta) which are produced over the births at home, resulting to the withdrawal of her practicing license.

The Disciplinary Board accepted as the main disciplinary offense that the midwife had not managed the placenta as a hazardous infectious medical waste giving it for incineration to a health unit.

A public research preceded the conviction in order for all health care professionals and parents who attended births at home to be identified and examined by the judicial authorities on suspicion of committing offenses. A prosecution of 79 individuals (5 doctors, 1 midwife and 73 parents) followed with the primary offense of environmental pollution by not "delivering" the placenta to the authorised management companies [1].

The Commission is being asked:

1.      Does it consider that new mothers should be given the option to manage the placenta by themselves, instead of the imposed specific way?

2.      Does it consider the Directive issued by the Region of Central Macedonia on home births, as well as on the creation of a file of persons involved in home birth, compatible with EU legislation?

3.      Does it have any information on relevant legislation in other Member States?

4.      Does it have at its disposal any statistics for the percentage of women who give birth at home in other Member States?