Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Concerning the Group ECtHR Application against Greece for homebirths and placenta disposal


In February, after submissions by the the NGOs GHM and Hellenic Action for Human Rights – “Pleiades”, Greece was examined for generalized violence and discrimination against women in front of the relative UN Committee (CEDAW) and as a result, since March 1st 2013, suggestions have been made by the UN body and Greece is being monitored on the issue of extremely high % of caesarean sections.
Recently a Group Application (Orfanidou and others v. Greece) was lodged with the ECtHR. The applicants are either pregnant or have recently birthed. All of them were inclined to give birth at home, in order to avoid unnecessary interventions in Greek Maternity Hospitals, where caesarean section rates are the highest globally, and also decided not to “dispose of” their placentas as “infectious whaste”, according to Greek legislation, but rather burry them and plant a tree on top in a private space of their choice.
Moreover, recently, in Thessaloniki area (Northern Greece) a midwife and a health care professional, as well as doctors and all parents who gave birth at home in that area during 2009-10, were, among others, prosecuted for “environmental pollution”, that is for not surrendering their placentas to authorized private companiew for “proper disposal”.
All home birth declarations and certificates were transferred to a number of Public Authorities, without prior notice of the subjects of that personal data. Concerning the prosecutions, 2 Parliamentary Questions were lodged and another one addressed to the European Parliament. In all the above is mentioned that, although homebirth is not forbidden, in practice it is clearly targeted by the Greek State.
The ECtHR Applicants maintain that the legal uncertainty (lack of framework) and the series of injust prosecutions hinders their right to freely choose the conditions of their birth. The recent “reaction” by the Greek State become clear through extensive profiling, regulations on placenta disposal by companies that are not effevtively monitored (bioethical issues arise) and the actual threat of penal and administrational peosecutions to themselves and to the persons who the women choose to support them in their choices about and during labour.
For this quest for respect to their body, their biological material and their choices, they argue that there are no legal remedies in internal Greek law, since legislation either is not of help or even victimizes them directly because of the exercise of their ECHR rights, whilst administrational practices and authorities openly target homebirth indirectly –so that they don’t have “an act” against which to turn, since homebirth per se is not forbidden.
Relative info can be found at http://forbirth.blogspot.com, which is managed by the human rights lawyer who represents the group of women in the ECtHR application.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΔΔΑ ΕΓΚΥΩΝ ΚΑΙ ΛΕΧΩΙΔΩΝ (ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)


Πρόσφατα κατατέθηκε ομαδική προσφυγή γυναικών στο ΕΔΔΑ (Ορφανίδου και άλλες κατά Ελλάδας). Οι προσφεύγουσες είναι είτε έγκυοι είτε έχουν γεννήσει εντός των τελευταίων μηνών. Όλες, κατόπιν ιδεολογικής και συναισθηματικής εσωτερικής τοποθέτησης, αλλά και έρευνας και μελέτης, θέλησαν να γεννήσουν στο σπίτι τους, προκειμένου να αποφύγουν αναίτιες παρεμβάσεις σε Ελληνικά Μαιευτήρια, όπου τα ποσοστά καισαρικών τομών και οι παρεμβάσεις στον τοκετό είναι οι υψηλότερες στον κόσμο (τον Φεβρουάριο, με παρέμβαση των ΜΚΟ ΕΠΣΕ και Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Πλειάδες, η Ελλάδα ελέγχθηκε σχετικά με το θέμα των καισαρικών από την Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών – CEDAW και την 1η Μαρτίου εκδόθηκαν σχετικές συστάσεις).
Παράλληλα, οι λεχώνες θεώρησαν σημαντικό να κρατήσουν οι ίδιες τον πλακούντα τους, αρνούμενες να τον μεταχειρισθούν «ως απόβλητο» και να τον «παραδώσουν σε ιδιωτικές εταιρίες διαχείρισης αποβλήτων», όπως ορίζει ο Νόμος.
Επίσης, πρόσφατα, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, διώχθηκαν μαία, επαγγελματίας υγείας, ιατροί, και δεκάδες γονείς και για «ρύπανση περιβάλλοντος» από την μη παράδοση του πλακούντα τους και για άλλα αδικήματα. Όλες οι δηλώσεις γέννησης κατ’ οίκον παραδόθηκαν σε πληθώρα φορέων χωρίς την ενημέρωση των υποκειμένων των δεδομένων. Σχετικά με τις διώξεις έγιναν 2 ερωτήματα στην Ελληνική Βουλή και 1 ερώτημα στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε όλα αναφέρεται ότι, παρόλο που ο τοκετός στο σπίτι δεν απαγορεύεται, στοιχοποιείται εμφανώς από την Ελληνική Πολιτεία.
Οι προσφεύγουσες ενώπιον του ΕΔΔΑ υποστηρίζουν ότι η πολιτεία, με την ασάφεια στο νομοθετικό πλαίσιο και τις αναίτιες διώξεις όχι μόνο δεν αίρει, αλλά αντίθετα διατηρεί και θέτει νέα εμπόδια στο δικαίωμά τους να επιλέξουν ελεύθερα τις συνθήκες του τοκετού τους, στοχοποιώντας τον τοκετό στο σπίτι και την όποια διεκδικητική μιας πιο φυσικής προσέγγισης συμπεριφορά των επιτόκων.
Οι οποίες αντιδράσεις της πολιτείας γίνονται πρόσφατα πολύ πιο ανάγλυφες μέσα από το εκτεταμένο profiling, την κανονιστική επέμβαση της πολιτείας στη διαχείριση του πλακούντα τους και της επικρεμάμενης απειλής  ποινικών και διοικητικών συνεπειών στις ίδιες ή στα πρόσωπα που οι ίδιες θα επιλέξουν να τις υποστηρίξουν στις επιλογές τους περί και κατά τον τοκετό.
Για τη διεκδίκηση του σεβασμού αυτού στο σώμα, το βιολογικό τους υλικό και τις επιλογές τους δεν υφίσταται τρόπος ν’ αντιδράσουν εντός της Ελληνικής έννομης τάξης, αφού η νομοθεσία είτε «δεν τις βοηθά» είτε τις θυματοποιεί άμεσα λόγω της άσκησης προστατευόμενων από την ΕΣΔΑ δικαιωμάτων τους, ενώ η πρακτική των αρχών στοχοποιεί τον κατ’ οίκον τοκετό έμμεσα (ώστε να μην μπορούν ευθέως να στραφούν κατά κάποιας πράξης, αφού ο ίδιος ο τοκετός στο σπίτι δεν απαγορεύεται).


Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΜΑ - ΑΙΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΙΣΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΝΑ




Αθήνα, 22/03/2013
Αρ. Πρωτ. Εξ.:  10/2013


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


ΕΡΩΤΗΜΑ – ΑΙΤΗΜΑ

Της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «πλειάδες» (ΜΚΟ), με έδρα την Αθήνα, οδός Βουλγαροκτόνου αριθ.42, Τ.Κ.11472, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από την Πρόεδρό της Δικηγόρο Αθηνών (Α.Μ.30484 ΔΣΑ) κ. Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα.

ΘΕΜΑ: Συστάσεις Επιτροπής του ΟΗΕ (CEDAW) για την υγεία, σχετικά με τις αυξημένες καισαρικές στην Ελλάδα, πρόσφατες μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ν. περί προσωπικών δεδομένων από όργανα και Φορείς που εποπτεύετε, πιθανότητα μαζικής διεκδίκησης αποζημιώσεων από το Ελληνικό Δημόσιο και καταδίκης Ελλάδας από το ΕΔΔΑ, πιθανές επανορθωτικές ενέργειες.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (H.A.HU.R.) είναι Μη Κυβερνητικός Οργανισμός με αντικείμενο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιστοποιημένος με Υπουργική Απόφαση από την Πολιτεία (ΦΕΚ 836/τ.Β’/19-3-2012). Με την ιδιότητα αυτή είναι επίσης από ετών καταγραμμένη με αα 09110ΑΕΕ12066021Ν-1032  στο Εθνικό Μητρώο ΜΚΟ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης που τηρείται στο παραπάνω Υπουργείο Σας.

Σκοπός της παρούσας είναι να αφενός να δηλώσουμε την διαθεσιμότητά μας να υποστηρίξουμε έμπρακτα το έργο του Υπουργείου, μεταφέροντας τις θέσεις αλλά και το δυναμικό μέρους της κοινωνίας των πολιτών στην υπηρεσία του έργου που προσπαθείτε να επιτελέσετε (ιδίως εν όψει των πρόσφατων συστάσεων της CEDAW, όπου είχαν μεταφερθεί και οι απόψεις μας ως μελών της ΚτΠ), αφετέρου δε να θέσουμε υπόψη σας ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που έχει πρόσφατα προκύψει στη Θεσσαλονίκη και που εκτιμούμε ότι ενδέχεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις, τόσο από πλευράς έκτασης των παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων που εμπεριέχει, όσο και από πλευράς έκθεσης της χώρας διεθνώς.

Ι. Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΡΩΤΗ ΣΕ (ΑΝΑΙΤΙΕΣ) ΚΑΙΣΑΡΙΚΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ – ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Δημοσιοποιήθηκαν την 1 Μαρτίου 2013 στη Γενεύη οι καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) για την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της (παρ.30) για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των καισαρικών τομών που πραγματοποιούνται σε δημόσια (40%) και ιδιωτικά (έως 65%) νοσοκομεία ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ, με τα ελληνικά ποσοστά να είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, πολύ πιο πάνω από το ποσοστό 15% που θεωρείται από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι καλύπτει ιατρικές ανάγκες, κάτι που προκάλεσε δυσμενείς αντιδράσεις από τους αρμόδιους του ΟΗΕ, οι οποίοι αντέτειναν ότι «σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται ποσοστό ανώτερο του οριζόμενου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Επιτροπή προέτρεψε σχετικά την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, «να μειώσει το ποσοστό των καισαρικών τομών που γίνονται χωρίς ιατρική ανάγκη εκπαιδεύοντας ή μετεκπαιδεύοντας το ιατρικό προσωπικό για φυσιολογικό τοκετό και να εισαγάγει αυστηρούς έλεγχους των ιατρικών ενδείξεων για καισαρική τομή, προκειμένου να επιτευχθούν τα ποσοστά που αναγνωρίζει ο ΠΟΥ, να βελτιώσει την ποιότητα και την προσβασιμότητα των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και να διασφαλίσει την πρόσβαση των μειονεκτουσών ομάδων γυναικών σε αυτές και να αυξήσει το ποσοστό του προϋπολογισμού για την υγεία που διατίθεται για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «πλειάδες» ήταν σε διαρκή επαφή με τον εκπρόσωπο οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, κ. Παναγιώτη Δημητρά, που παρέστη στη συνάντηση, ζητώντας του να μεταφέρει στην Επιτροπή τη σημασία του ζητήματος των αυξημένων καισαρικών τομών και των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με το δικαίωμα της επιλογής των συνθηκών της γέννας και της υποχρεωτικής διάθεσης του βιολογικού υλικού γυναικών και νεογνών σε (στην πράξη ανέλεγκτες) «εταιρίες διαχείρισης», κάτι που θεωρούμε ότι παραβιάζει βάναυσα τα δικαιώματά των γυναικών, επηρεάζοντας το δικαίωμα στην υγεία και τον αυτοπροσδιορισμό ολόκληρων γενεών.

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ (CEDAW) και ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

Α. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καισαρικών τομών στην Ευρώπη {…} η Ελλάδα, επίσης, είναι στην πρώτη θέση στον αριθμό των καισαρικών τομών. {..} Ποιος ήταν ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας και οι περικοπές του προϋπολογισμού επηρεάζουν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία; Μήπως η Ελλάδα έχει υπόψη της πώς θα αναδιοργανώσει αποτελεσματικά τον τομέα της υγείας για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων;
Η υγεία των γυναικών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για τις δραστηριότητες μειώθηκε λόγω της κρίσης. Η Κυβέρνηση θα πρέπει συνεχίσει τα προγράμματα που είχε αρχίσει. Υπάρχουν 19 κέντρα τα οποία βοηθούν τις γυναίκες, ιδίως τα θύματα της βίας, στις ανάγκες αναπαραγωγικής υγείας. Υπάρχει ανοιχτή γραμμή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι νέοι και οι γυναίκες για να συζητήσουν με εμπειρογνώμονες διάφορα θέματα που επηρεάζουν την υγεία τους».


Β. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

«Οι γιατροί είναι αυτοί που λαμβάνουν την απόφαση σχετικά με της καισαρικές τομές με βάση την υγεία των γυναικών, και η κυβέρνηση συνεργάστηκε με τα νοσοκομεία, τους ιατρικούς συλλόγους, καθώς και τους φορείς για την παρακολούθηση της έκτασης των διενεργούμενων καισαρικών τομών».


ΙΙ. ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Δεδομένων των ανωτέρω, καθώς και του ότι η CEDAW ζήτησε αρχική ενημέρωση μέχρι το Μάρτιο 2015, ενώ η προθεσμία υποβολής της επόμενης συνολικής Έκθεσης στη CEDAW είναι ο Μάρτιος του 2017, διατυπώνουμε τ’ ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Έχει κάποιο Σχέδιο Δράσης το Υπουργείο για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα της κατάχρησης των καισαρικών στη χώρα μας;
  2. Σε τι θα μπορούσε να συνδράμει η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αξιοποιώντας το δυναμικό της (εθελοντές δικηγόρους, ιατρούς, κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες κ.ά.) προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των προμνησθεισών συστάσεων;
  3. Ποια «προγράμματα», και ποια «κέντρα» λειτουργούν, τα οποία, είναι σε θέση να βοηθήσουν τις γυναίκες που επιλέγουν το νοσοκομειακό τοκετό να μην υποστούν αναίτιες καισαρικές και ιατρικές επεμβάσεις; Ποια η «ανοιχτή γραμμή» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες «για να συζητήσουν με εμπειρογνώμονες διάφορα θέματα που επηρεάζουν την υγεία τους», μεταξύ των οποίων και το ενδεδειγμένο ή μη των ιατρικών παρεμβάσεων κατά τον τοκετό σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια και κλινικές;
  4. Δεδομένης της διαβεβαίωσης στην Επιτροπή ότι «η κυβέρνηση συνεργάστηκε με τα νοσοκομεία, τους ιατρικούς συλλόγους, καθώς και τους φορείς για την παρακολούθηση της έκτασης των διενεργούμενων καισαρικών τομών», υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσουμε πρόσβαση στο σχετικό υλικό που προέκυψε από την συνεργασία αυτήν;
  5. Έχουν γίνει ποτέ έλεγχοι τήρησης των ιατρικών ενδείξεων για καισαρική τομή; Έχει ποτέ ασχοληθεί σχετικά το Σ.Ε.Υ.Υ.Π. ή άλλο Σώμα της Διοίκησης, προκειμένου να διαγνωσθεί το μέγεθος και η έκταση των σχετικών με τη γέννα παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων μητέρων και νεογνών;
  6. Έχει κάνει έρευνα το Σ.Ε.Υ.Υ.Π. για την διαχείριση ιατρικών αποβλήτων από τους «μεγάλους ρυπαντές», τα νοσοκομεία και κλινικές; Ποιο το ποσό που πληρώνει η Ελλάδα ετησίως σε πρόστιμα λόγω της μη σύννομης διαχείρισης των αποβλήτων από νοσοκομεία και κλινικές; Ποιες οι πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες εναντίον των «μεγάλων ρυπαντών», φορέων και οργάνων, που οδήγησαν τη χώρα σε καταδίκες και τους φορολογούμενους σε καταβολές;

ΙΙΙ. ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΤΙΚΑ ΘΕΤΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ

Κ. Υπουργέ,

Θα θέλαμε να θέσουμε ενδελεχώς υπόψη Σας ένα σοβαρότατο θέμα, που έχει «βάναυσες» συνέπειες σε μερίδα συμπολιτών μας, λόγω των πράξεων και των παραλείψεων εποπτευόμενων από Εσάς Φορέων, Αρχών, ν.π.δ.δ. και σε σχέση με το οποίο έχει ήδη ανοίξει φάκελος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από ομάδα γυναικών που θεωρούν ότι η στάση των Αρχών θίγει –και μάλιστα «ενορχηστρωμένα»- θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως αυτά των άρθρων 1, 3, 8, 13 και 14 της ΕΣΔΑ.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή Σας το γεγονός ότι ΟΛΟΙ οι γονείς (71 άτομα, μήτέρες - πατέρες) που γέννησαν στο σπίτι τους (ιδίως προκειμένου να αποφύγουν τις προμνησθείσες αναίτιες και επικίνδυνες για την υγεία τους παρεμβάσεις του ιατρικοποιημένου νοσοκομειακού τοκετού, για τις οποίες ελεγχόμαστε σήμερα διεθνώς) στη Θεσσαλονίκη κατά τα έτη 2009 και 2010 βρίσκονται κατηγορούμενοι για «ρύπανση περιβάλλοντος» επειδή μετά την γέννα δεν παρέδωσαν ως «απόβλητο» το (ας σημειωθεί, πολύτιμο στην «μαύρη αγορά» για εταιρίες καλλυντικών και ιατρικές/γενετικές έρευνες) βιολογικό υλικό του πλακούντα της λεχώνας σε ιδιωτικές εταιρίες «διαχείρισης αποβλήτων» (οι οποίες δυστυχώς δεν ελέγχονται επαρκώς στην πράξη), αλλά προτίμησαν να το μεταχειρισθούν με σεβασμό στη σημειολογία του ως ένωσης μητέρας – παιδιού.
 Επίσης, υποθέτουμε ότι δεν είναι σε γνώση Σας ότι αυτό συνέβη κατόπιν εκτεταμένου profiling των προσώπων αυτών (εκλαϊκευμένα: «φακελώματος») με εντολή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, η οποία με το με αριθ.πρωτ.8530/26.03.10 έγγραφό της προς τα Ληξιαρχεία του Νομού Θες/νίκης ζήτησε να της αποσταλούν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των τοκετών που πραγματοποιήθηκαν κατ’ οίκον κατά τη διάρκεια του έτους 2009, καθώς και τα ονόματα των ιατρών ή μαιών που διενέργησαν τους τοκετούς, ζητώντας, μάλιστα, από τους ληξιάρχους, σε περίπτωση δήλωσης κατ’ οίκον τοκετού, «να κατατίθεται και η απόδειξη ή το τιμολόγιο (sic) της εταιρίας που διαχειρίστηκε τα παραγόμενα μολυσματικά απόβλητα».
Στις 07.04.2010, αφού οι ληξίαρχοι των κατά τόπων Δήμων είχαν κάνει «φύλλο και φτερό» όλες τις δηλώσεις γέννησης του 2009, διαβιβάστηκαν στην Δ.Υ. Ν.Α. Θες/νίκης «όλες οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης που αφορούν στους κατ’ οίκον τοκετούς, καθώς και οι αντίστοιχες δηλώσεις γεννήσεων», όπου καταγράφεται και ο γιατρός ή μαία που τις υπογράφει. Οι δηλώσεις αυτές, περιείχαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των γονέων και του παιδιού, όπως το θρήσκευμά τους, το επάγγελμά τους, αριθμός άλλων τέκνων τους, το βάρος του παιδιού που γεννήθηκε, το αν οι γονείς ήταν παντρεμένοι κατά τη χρονική στιγμή της δήλωσης του τέκνου, ονόματα προσώπων που συμπαραστάθηκαν στη γέννα, διευθύνσεις κατοικίας και πολλά άλλα, τα οποία κακώς βέβαια καταγράφονται (και παρανόμως προβάλλονται ως υποχρεωτικά πεδία) στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, καθότι δεν απαιτούνται για την «βεβαίωση της αστικής κατάστασης» των προσώπων στα οποία αφορούν, γεγονός που αναφέρεται ρητά ως ο «σκοπός της επεξεργασίας» των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται,  η «ανάλογη σχέση» προς τον οποίον καθορίζει και τη νομιμότητα της τήρησης του σχετικού αρχείου από τα ληξιαρχεία, αλλά και –εξυπακούεται- προσδιορίζει και το νόμιμο χαρακτήρα ή μη της όποιας περαιτέρω επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων (όπως κατ’ εξοχήν η διαβίβαση αυτών). Ακολούθως, τα προσωπικά δεδομένα των προσώπων αυτών έγιναν πάλι «βορρά» στην διάθεση και έτερων φορέων και υπηρεσιών, όπως ο Σύλλογος Μαιών Μαιευτών Θεσσαλονίκης, ο Ι.Σ.Θ., το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Δ/νση Υγειονομικής Υγιεινής & Υγιεινής Περιβάλλοντος, Γραφείο Υπουργού, Γραφείο Υφυπουργού, Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας), του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το Σ.Ε.Υ.Υ.Π. (Περιφερειακό Γραφείο Μακεδονίας – Θράκης) διενέργησε Έλεγχο με όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά και με άλλα που συγκέντρωσε (χωρίς να ενημερώσει τους ελεγχόμενους ότι ελέγχονται), σχετικά με τη «νομιμότητα τήρησης της διαδικασίας διαχείρισης των ΕΙΑ που παράγονται κατά τη διενέργεια τοκετού στο σπίτι».
Με την παραπάνω Έκθεση Ελέγχου του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. διαβιβάστηκαν περαιτέρω προσωπικά δεδομένα σχετικά με τις εν λόγω γεννήσεις, σε όλους τους παραπάνω φορείς, ενώ στα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ του (σελ.11, τελευταίο συμπέρασμα) αναφέρεται ότι «Η συλλογή στοιχείων από τα ληξιαρχεία του Νομού για τη διενέργεια κατ’ οίκον τοκετών, θα συνέβαλε στον έλεγχο της διαχείρισης των παραγόμενων ΕΙΑ-ΜΧ στους τοκετούς αυτούς», καταλήγοντας να ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ (ΣΕΛ.12), εκτός από την ενημέρωση ιατρών και μαιών για τις διατάξεις της… περιβαλλοντικής νομοθεσίας: «Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης να ζητήσει από τα ληξιαρχεία του Νομού να αποστέλλονται οι ληξιαρχικές πράξεις και οι αντίστοιχες δηλώσεις γέννησης των κατ’ οίκον τοκετών, ώστε να καθίσταται εφικτός ο έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση των παραγόμενων ΕΙΑ-ΜΧ».
Ο Σύλλογος Μαιών – Μαιευτών Θεσσαλονίκης, που στην κυριολεξία «ενορχήστρωσε» όλην αυτήν την κινητοποίηση Αρχών και φορέων, μιλούσε για «τεράστιες ποσότητες μολυσματικών αποβλήτων» και «σοβαρή απειλή της δημόσιας υγείας», μόνο για να διαπιστωθεί τελικά ότι επρόκειτο για… 21 τοκετούς ετησίως, δηλαδή για… 0,02 χλγρ βιολογικού υλικού ημερησίως, ποσότητας δηλαδή αντίστοιχης αυτής που απομένει σε ένα χαρτομάντηλο όταν εκκενώνουμε την μύτη μας, και μάλιστα υλικού προερχόμενου από ΥΓΙΕΙΣ - ελεγμένες για λοιμώδη και μεταδιδόμενα νοσήματα μαμάδες, ενώ μάλιστα οι νέοι γονείς διαχειρίστηκαν οι ίδιοι με σεβασμό τον –εν τοις πράγμασι μη μολυσματικό- πλακούντα της νέας μητέρας, αντί να τον μεταχειριστούν σαν «απόβλητο», ήτοι να τον πετάξουν ή να τον παραδώσουν σε εταιρίες). Ο Σύλλογος Μαιών Θεσσαλονίκης, που του κοινοποιήθηκε, όπως είχε ζητηθεί, η Έκθεση του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. (άλλωστε, σε «εντολή» του Συλλόγου στηρίχθηκε ο Έλεγχος), προέβη σε περαιτέρω επεξεργασία άκρως ευαίσθητων δεδομένων, ήτοι «αποδελτίωσε» όλα τα παραπάνω σε νέα καταγγελία του ενώπιον Εισαγγελέων Α.Π. και Θεσσαλονίκης, οδηγώντας 79 άτομα σε Δίκη και αφήνοντας «κάπως μισάνοιχτο το ενδεχόμενο» να ακολουθήσουν και νέες διώξεις για «τοκετούς στο σπίτι των επόμενων ετών», με τις «ευλογίες» του Σ.Ε.Υ.Υ.Π., ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕ ΕΛΕΓΧΟ… ΙΔΙΩΤΩΝ (ΟΙΚΙΩΝ!) ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, όπως ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ (!).
ΣΕ ΟΛΕΣ (και σε καθεμιά ξεχωριστά)ΤΙΣ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 2472/1997.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι γονείς δεν κλήθηκαν ούτε από το ΣΕΥΥΠ, ούτε από την Εισαγγελία, για να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Όλοι οι παραπάνω πολύχρονοι έλεγχοι επί των προσωπικών τους δεδομένων έγιναν εν παντελή αγνοία τους, με αποτέλεσμα να μάθουν ότι κατηγορούνται την ίδια στιγμή που έμαθαν ότι… δικάζονται (στις 11 Ιουνίου 2013, ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης).

Η κατάσταση αυτή της εμφανούς στοχοποίησης πολιτών και επαγγελματιών υγείας λόγω των επιλογών τους, οδήγησε πρόσφατα (πέραν ερώτησης στην Βουλή μας) έως και σε Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Το γεγονός ότι οι «Πράσινοι» ήταν αυτοί που κατέθεσαν το ερώτημα, είναι, ενδεικτικό του μεγέθους της… ρύπανσης που προκάλεσαν οι γονείς.

Κ. Υπουργέ,
Είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιληφθείτε τη σοβαρότητα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του Νόμου περί προσωπικών δεδομένων (αυξημένης τυπικής ισχύος, καθότι ενσωματώνει ενωσιακή νομοθεσία) που εμπεριέχονται στο παραπάνω ιστορικό, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την διεθνή έκθεση της χώρας μας από πράξεις και παραλείψεις φορέων που ελέγχονται από το Υπουργείο Σας, των οποίων, μάλιστα, καλείστε να επωμιστείτε το πολιτικό κόστος.
Συνεπεία και των ανωτέρω, οι γυναίκες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα σήμερα δεν είναι ελεύθερες να επιλέξουν τις συνθήκες του τοκετού τους, αφού γνωρίζουν ότι όχι μόνο οι μαίες, οι επαγγελματίες υγείας και οι γιατροί τους, αλλά ενδεχομένως και οι ίδιες ενδέχεται να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για λόγους που δεν μπορούν να προβλέψουν εκ των προτέρων, αλλά και το ότι «φακελώνονται» τα προσωπικά τους δεδομένα σε μιαν άνευ προηγουμένου, από πλευράς έκτασης και βαθμού, «επιχείρηση διαβιβάσεων» υπό το πρόσχημα του ελέγχου παραβάσεων της νομοθεσίας που –σημειωτέον!- δεν τυποποιούν σοβαρά αδικήματα, η δε προσεκτική και με οξύνοια παρατήρηση της ‘διαδικασίας’ αυτής καθιστά σαφές ότι, παρά τις περί επιδομάτων εξαγγελίες, στην πράξη στοχοποιείται από την Πολιτεία ο τοκετός στο σπίτι!

Έχοντας έρθει σε επαφή με δεκάδες γυναίκες που επέλεξαν αυτόν τον τρόπο τοκετού, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο λόγος που –κατόπιν επιμελούς έρευνας και ευαισθητοποίησης!- επιλέγουν τον τοκετό στο σπίτι, συνδέεται άρρηκτα με τα πορίσματα του ΟΗΕ σχετικά με το Νοσοκομειακό τοκετό στη χώρα μας και γίνεται ιδίως προκειμένου να αποφύγουν παρεμβάσεις ‘ρουτίνας» που –λόγω και της αδράνειας της Πολιτείας στο θέμα αυτό- εγκυμονούν κινδύνους από απλές, επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες έως και θάνατο.
Δηλώνουμε ότι είμαστε πάντα στη διάθεση του Υπουργείου για όλα τα θέματα που αφορούν στην παρούσα, καθότι θεωρούμε ότι πρόκειται για θέματα σημαντικής θεωρητικής και πρακτικής σημασίας από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της άσκησής τους στην πράξη.
Ζητάμε την απάντηση στα υπό ΙΙ) Ερωτήματά μας, καθώς και μιαν άμεση, κατ’ ιδίαν συνάντηση του Υπουργού με τη νόμιμη εκπρόσωπο του Φορέα μας για την συνολικότερη εκτίμηση των αναφερόμενων στην παρούσα θεμάτων.

2η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΑΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ (ΙΔΙΩΣ ΑΝΑΙΤΙΩΝ) ΚΑΙΣΑΡΙΚΩΝ


Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Ανησυχητική η ανοδική πορεία του ποσοστού των καισαρικών χωρίς ιατρική αιτιολόγηση

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) για την Ελλάδα (1η Μαρτίου), η οποία εκφράζει την ανησυχία για τον αριθμό των καισαρικών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, επαναφέρουμε παλαιότερη σχετική μας ερώτηση η οποία έμεινε αναπάντητη (αρ. 4542/17.1.12). 


Στην έρευνα του 2012 του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας στα μαιευτήρια της χώρας, όπου αναγνωρίστηκε ότι η κατάσταση αναφορικά με τις καισαρικές τομές επιδεινώνεται διαρκώς με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 40 και 56 % σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια αντίστοιχα, έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής CEDAW του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα ελληνικά ποσοστά καισαρικών τομών χωρίς ιατρική αιτιολόγηση είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, πολύ πιο πάνω από το ποσοστό 15% που θεωρείται από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι καλύπτει ιατρικές ανάγκες, καθώς στα ιδιωτικά μαιευτήρια αγγίζουν το 65%. 

Η Επιτροπή προέτρεψε την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, «να μειώσει το ποσοστό των καισαρικών τομών που γίνονται χωρίς ιατρική ανάγκη εκπαιδεύοντας ή μετεκπαιδεύοντας το ιατρικό προσωπικό για φυσιολογικό τοκετό και να εισαγάγει αυστηρούς έλεγχους των ιατρικών ενδείξεων για καισαρική τομή, προκειμένου να επιτευχθούν τα ποσοστά που αναγνωρίζει ο ΠΟΥ, να βελτιώσει την ποιότητα και την προσβασιμότητα των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και να διασφαλίσει την πρόσβαση των μειονεκτουσών ομάδων γυναικών σε αυτές και να αυξήσει το ποσοστό του προϋπολογισμού για την υγεία που διατίθεται για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.»

Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και ότι το κόστος των καισαρικών τομών επιβαρύνει κατά πολύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών σε περίοδο κρίσης,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ανταποκριθεί στις συστάσεις της Επιτροπής CEDAW; Προτίθεται να υιοθετήσει νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά υποχρεωτική την ιατρική αιτιολόγηση;
Προτίθεται να λάβει μέτρα για το σχεδιασμό αφενός επιστημονικού μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης και αφετέρου συστηματικής καταγραφής των καισαρικών (ανά θεραπευτήριο και ιατρό), ώστε να επισημανθεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα το κοινωνικό αυτό φαινόμενο;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Νίκος Τσούκαλης
Μαρία Γιαννακάκη
Γρηγόρης Ψαριανός

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Τι κρύβεται πίσω από τη δίωξη του Τοκετού στο Σπίτι - Άρθρο Κλεάνθη Γρίβα


Τι κρύβεται πίσω από τη δίωξη του Τοκετού στο Σπίτι

ΠΕΝΤΕ "ΠΑΡΑΛΑΓΕΣ" Σ' ΕΝΑ ΘΕΜΑ

Του Κλεάνθη Γρίβα
«Ήταν ένα γκρίζο κτίριο, χαμηλό και ογκώδες με 34 μόνο ορόφους. Πάνω από την κεντρική είσοδό του έγραφε: ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΩΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. Και στο θυρεό, το τρίπτυχο του Παγκόσμιου Κράτους: ΚΟΙΝΟΤΗΣ, ΤΑΥΤΟΤΗΣ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΣ».

Αλντους Χάξλευ, Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος
(κεφ. 1, παρ. 1)


Ο Homo Sapiens περπατάει στον πλανήτη επί 1,5 εκατομμύριο χρόνια. Ο Homo Sapiens-Sapiens περιφέρεται στη γη εδώ και 500 χιλιάδες χρόνια. Μ’ άλλα λόγια, επί 1,5 εκατομμύριο χρόνια ο άνθρωπος γεννάει τα παιδιά του με τον φυσικό τρόπο που καθορίζεται από τη βιολογική του οργάνωση. Υπάρχουν κάποιοι που ή απόαλαζονεία («θα τροποποιήσουμε τη φύση και θα τη βάλουμε στην υπηρεσία μας», λησμονώντας ότι το μέρος δεν μπορεί να επιβληθεί στο Όλο, χωρίς να καταστραφεί και το ένα και το άλλο) ή από ιδιοτέλεια (ένα κίνητρο τρομακτικής αποτελεσματικότητας) ή από βλακεία (που είναι δύναμη πλειοψηφική και ακατανίκητη),αυταπατώνται ότι μπορούν να «τελειοποιήσουν» και να υποτάξουν τη Φύση, εγκλωβίζοντάς την στη γραμμή μιας «βιομηχανικής λογικής» (εν προκειμένω, της «συσκευασίας βρεφών», που την προπαγάνδα της υφιστάμεθα εδώ και έναν αιώνα περίπου, δηλαδή, μια σταγόνα στον ωκεανό του 1,5 εκατομμυρίου χρόνων). Αξιολύπητες κωμικοτραγικές φιγούρες που έχουν ξεπηδήσει από τις σελίδες του «Μαθητευόμενου Μάγου» του Γκαίτε και προαναγγέλλουν την δυστοπική προφητεία του «Θαυμαστού Καινούργιου Κόσμου» του Χάξλευ…

1. Ο ΔΙΩΚΤHΣ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1) Η υπόθεση της δίωξης 79 γονιών, γιατρών και μιας μαίας για τους τοκετούς στο σπίτι, ξεκίνησε από ΔΥΟ ΜΗΝΥΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ (τουτέστιν, ΜΗΝΥΣΕΙΣ) που κατέθεσε ο «Σύλλογος Μαιών/ευτών Θεσσαλονίκης», εκπροσωπούμενος από την μαία κ. Βικτώρια Μοσχάκη (μία αρχική στις 22/2/2010 και μία συμπληρωματική στις14/06/2011) στους [προσοχή στη σειρά προτεραιότητας]:

α) στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και

β) στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Είναι απορίας άξιο ότι ενώ ο διώκτης («Σύλλογος Μαιών/ευτών Θεσσαλονίκης») έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι διωκόμενοι (γονείς και γιατροί) είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και τα καταγγελλόμενα (δήθεν) «αδικήματα» διαπράχθηκαν στη Θεσσαλονίκη, οι μηνύσεις δεν κατατίθενται απευθείας και μόνο στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αλλά, πρωτίστως, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και, δευτερευόντως,στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Φαντάζεται κανείς ότι ο Δικηγορικός ή ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ν.π.δ.δ.) θα κατέθεταν ποτέ Μηνυτήρια Αναφορά [Μήνυση] στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, για αδίκημα που διαπράχθηκε από μέλος τους στη Θεσσαλονίκη;

2) Επειδή ο διώκτης, μάλλον αμφέβαλε για το βάσιμο των κατηγοριών του, φρόντισε να διανθίσει τη συμπληρωματική Μήνυσή του με επτά (πέντε ΑΜΕΣΕΣ και δύο ΕΜΜΕΣΕΣ) αναφορές σε ένα ευαίσθητο θέμα (σε φήμες περί δήθεν «ύπαρξης κυκλώματος εμπορίας βρεφών»με σκοπό τη «συναισθηματική δέσμευση»του ασκούντος την έρευνα.

Παρατίθενται αυτολεξεί τα σχετικά αποσπάσματα από τη Συμπληρωματική Μηνυτήρια Αναφορά-Αίτηση τουΣυλλόγου Επιστημόνων Μαιών/ευτών Θεσσαλονίκης» που κατατέθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 14/06/2011 «για την διενέργεια έρευνας και την παροχή πληροφοριών σχετικά με ζητήματα συλλογής, διαχείρισης, καταστροφής κτλ. ιδιαίτερων ευαίσθητων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία ιατρικών αποβλήτων,και των τυχόν εμπλεκομένων φυσικών προσώπων».

ΑΝΑΦΟΡΑ 1: «προκύπτουν και παρατυπίες κατά τη δήλωση των γεννήσεων στους κατ' οίκον τοκετούς, που τυγχάνει διερευνητέο για το εάν ενδεχομένως σχετίζονται και με κυκλώματα εμπορίας βρεφών μέσω εικονικών τοκετών». (σελ. 3)

ΑΝΑΦΟΡΑ 2: «σε συνδυασμό με την περιρρέουσα φημολογία περί ύπαρξης κυκλώματος εμπορίας βρεφών»(σελ. 6)

ΑΝΑΦΟΡΑ 3: «δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς την ενδεχόμενη ύπαρξη κυκλώματος εμπορίας βρεφών». (σελ. 6)

ΑΝΑΦΟΡΑ 4: «ιδίως ενόψει των όσων αναφέρθηκαν και των έντονων φημών για την δράση κυκλωμάτων παράνομης εμπορίας βρεφών που σχετίζονται με κατ' οίκον τοκετούς». (σελ. 6)

ΑΝΑΦΟΡΑ 5: «Επειδή η διενέργεια τοκετών κατ' οίκον από άγνωστα άτομα πιθανόν να σχετίζεται με την φημολογούμενη ύπαρξη κυκλώματος εμπορίας βρεφών». (σελ. 7)

ΑΝΑΦΟΡΑ 6: «εμφανίζεται λίαν πιθανή η διάπραξη σοβαρών αδικημάτων στα πλαίσια των κατ' οίκον τοκετών, ακόμη καικακουργηματικού χαρακτήρα». (σελ. 6)

ΑΝΑΦΟΡΑ 7: «εμφανίζεται λίαν πιθανή η διάπραξη σοβαρών αδικημάτων στα πλαίσια των κατ' οίκον τοκετών, ακόμη καικακουργηματικού χαρακτήρα». (σελ. 7)


2. ΟΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ: 69 ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ 10 ΓΙΑΤΡΟΙ


1) Στην Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (Έκθεση ΣΕΥΥΠ, Αρ. Πρωτ. 2262/14-12-2010)εμφανίζεται ΜΟΝΟ (α) ο αριθμός των κατ’ οίκον τοκετών που έλαβαν χώρα το 2009 στη Θεσσαλονίκη, και (β) τα στοιχεία των 10 γιατρών που υπογράφουν τις σχετικές δηλώσεις στα κατά Δήμο Ληξιαρχεία [παρατίθεται ο σχετικός Πίνακας από την ως άνω Έκθεση του ΣΕΥΥΠ, σελ. 6-8]:

2) Αλλά (ώ του θαύματος), με το Κλητήριο Θέσπισμα (!) (Αριθμ. ΕΓ 35-12/568/4823), ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης καλεί να δικαστούν στις 11 Ιουνίου 2013 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, 10 γιατροί  και 69 γονείς (που «τόλμησαν» να γεννήσουν στο σπίτι), ανεβάζοντας τον αριθμό των «κατηγορουμένων σε 79.

Περιέργως, όμως, από τον κατάλογο των κατηγορουμένων απουσιάζει ένα ζευγάρι που γέννησε κατ’ οίκον και που η περίπτωσή του υπήρξε η αφορμή για την κατάθεση των Μηνυτήριων Αναφορών (Μηνύσεων), όπως αναφέρεται αναλυτικά στη «Συμπληρωματική Μηνυτήρια Αναφορά» του «Συλλόγου Μαιών/ευτών Θεσσαλονίκης» (με ημερομηνία 14-06-2011):

«... γνωστοποιήθηκε στο Σύλλογό μας, και η... μήνυση-έγκληση των Ν.Ε. και Λ.Τ., κατά των Κ.Μ. και Ε.Α. (σχετ. 8). Για το ανωτέρω περιστατικό… έχουμε υποβάλλει... αναφορά προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης (σχετ. 9), η οποία σχετίστηκε με την... μήνυση-έγκληση των Ν.Α. και Λ.Τ. , και έχουμε καλέσει την κ. Ε.Α... σε απολογία (σχετ. 10)».

3) Εύλογα ερωτήματα:

1) Πώς και μέσω ποιάς νόμιμης διαδικασίας προστέθηκαν οι 69 γονείς στους 10 γιατρούς;

2) Πώς και με ποιο σκεπτικό εξαιρέθηκαν της δίωξης οι ως άνω δύο γονείς;


3. ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ (ΣΕΥΥΠ)

Το ΣΕΕΥΠ (ο ανώτερος κρατικός πραγματογνώμονας επί θεμάτων υγείας στον οποίο προσφεύγουν όλες οι διοικητικές και δικαστικές αρχές για θέματα υγείας) επιλήφθηκε της υπόθεσης ύστερα από καταγγελία ου Συλλόγου Μαιών/ευτών Εφετείου Θεσσαλονίκης. Διενήργησε έρευνα και συνέταξε τη σχετική Έκθεση (Πόρισμα) του.

Όπως γράφουν στην ΕΚΘΕΣΗ τους, οι Επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ (Αρ. Πρωτ. 2262/1-2-2011): «Με τα με αρ. πρωτ. 1192/26-03-10 και 2577/15-07-10 έγγραφα του ΣΕΥΥΠ διαβιβάστηκε στο Περιφερειακό Γραφείο Μακεδονίας-Θράκης καταγγελία του Συλλόγου Μαιών/ευτών Εφετείου Θεσσαλονίκης ν.π.δ.δ., σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων που παράγονται κατά τη διενέργεια τοκετών στο σπίτι εντός της περιφέρειας αρμοδιότητας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Θεσσαλονίκης».

Οι ειδικοί επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ ύστερα από έρευνα, συνέταξαν ΕΚΘΕΣΗ (Πόρισμα), στην οποία:

1) ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ μόνο Γιατροί..

2) ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ πουθενά Ιδιώτες/Γονείς (δηλαδή, οι Επιθεωρητές δεν βρήκαν τίποτα για τους Γονείς).

3) ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ κανένα -ούτε καν πιθανό- αδίκημα ούτε στους γονείς ούτε στους γιατρούς. Και, ακριβώς, γι’ αυτό

4) ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ το Πόρισμά τους στον Εισαγγελέα (όπως υποχρεούνται να κάνουν όταν διαπιστώνεται αδίκημα, έστω και πιθανολογούμενο).

Εύλογο ερώτημα: Πώς νομιμοποιείται η κ. Εισαγγελέας να εμφανίζεται ως ειδική επί θεμάτων υγείαςκαι να ασκεί δίωξη ενώ έχει υπεισέλθει στην υπόθεση το ΣΕΥΥΠ (δηλαδή, ο ανώτερος κρατικός πραγματογνώμονας επί θεμάτων υγείας στον οποίο προσφεύγουν όλες οι διοικητικές και δικαστικές αρχές για θέματα υγείας) το οποίο δεν εντόπισε ούτε πιθανολογούμενο αδίκημα (άλλως θα της διαβίβαζε την «Εκθεσή» του).

5) ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΝΟ ΔΙΚΑΙΟΥ (σελ. 11) σε ότι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης και ότι δεν υπάρχουν δομές διαχείρισης.

Εύλογο ερώτημα: Εφόσον υπάρχει Κενό Δικαίου και δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές, πού θα μπορούσε να πάει ένας πολίτης τα «Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα– Μολυσματικού Χαρακτήρα» (ΕΙΑ-ΜΧ) που «παράγονται» (!) κατά τον τοκετό στο σπίτι (στην απίθανη περίπτωση που θα ήθελε να απαλλαγεί με τέτοιο τρόπο από ένα όργανο -τον πλακούντα- που έχει βαρύνουσα συναισθηματική αξία γι’ αυτόν);


4. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1) Ποιοι είναι οι Ιδιωτικοί και οι δημόσιοι φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση των «Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων – Μολυσματικού Χαρακτήρα» (ΕΙΑ-ΜΧ) που δήθεν «παράγονται» (!) κατά τον τοκετό στο σπίτι;

2) Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας πολίτης σε σχέση μ’ αυτά;

5. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η επίμαχη ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ της Νομαρχίας Θεσ/νίκης προς τον «Σύλλογο Μαιών Θεσσαλονίκης»:

1) Έχει την ένδειξη «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ» (ΕΜΠ) ή όχι;

2) Εάν ΝΑΙ, ήταν καλυμμένα τα ΟΝΟΜΑΤΑ των αναφερόμενων σ’ αυτή;

3) Εάν ΟΧΙ, γιατί δεν ήταν καλυμμένα; (δεδομένου ότι αυτό συνιστά σοβαρό αδίκημα που αφορά τη νομοθεσία για παραβίαση των Προσωπικών Δεδομένων, για το οποίο θα υπάρξει προσφυγή στην ΑΠΠΔ)

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ

● Στον κατ’ οίκον (πάρτι) τοκετό της κόρης μου Μαρίας-Μυρτώς Γρίβα (στις 22-10-2009) πήραν μέρος 5 γιατροί (η ίδια ως γιατρός και μητέρα, ο πατέρας της νεότευκτης, η γιαγιά και δύο παππούδες), με -συνολικά-πάνω από 60 χρόνια ιατρικής εκπαίδευσης, πάνω από 120 χρόνια άσκησης της ιατρικής και δύο διδακτορικά. Ελπίζω ότι η επιστημονική βαρύτητα, η γνώση και η δεξιότητα αυτών των 5 γιατρών δεν υπολείπεται των αντίστοιχων μιας μαίας 4ετούς φοιτήσεως.

● Στον κατ’ οίκον (πάρτι) τοκετό της κόρης μου Μαρίας-Μυρτώς Γρίβα (στις 22-10-2009), πήρα μέρος με τριπλή ιδιότητα (παππούς της νεογέννητης, πατέρας της κόρης μου και γιατρός), και παρέλαβα και ενταφίασα τον πλακούντα σε ιδιόκτητο κτήμα στον Όλυμπο (πώς ήταν δυνατό να αφήσω ποτέ το «λίκνο της ζωής» της εγγονής μου στη «διαχείριση» κάποιας κερδοσκοπικής εταιρείας, ακόμα και εάν το επέβαλε κάποιος νόμος;).
Αλλά, περιέργως, κατηγορούμενος για «ρύπανση περιβάλλοντος» δεν είμαι εγώ αλλά η κόρη μου Μαρία-Μυρτώ Γρίβα και ο πατέρας της εγγονής μου ιατρός Χρήστος Γκέκας.

● Το ίδιο «αδίκημα» διέπραξα και κατά τον τοκετό της συζύγου μου Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου (στις 6-3-1975), στον οποίο πήρα ενεργητικά μέρος ως βοηθός του πατέρα της Τηλέμαχου Ευθυμιάδη, παθολόγου με εμπειρία από 50 χρόνια άσκησης της ιατρικής. Παρέλαβα και ενταφίασα τον πλακούντα και έκανα τη σχετική δήλωσηστο Ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν μου ασκήθηκε καμιά δίωξη.

Ίσως, γιατί τότε, ο μεν τοκετός στο σπίτι δεν είχε τη (σημερινή) οικονομική σπουδαιότητα για κάποια επαγγελματική συντεχνίαο δε πλακούντας δεν είχε την «εμπορική αξία» που έχει σήμερα (ως υλικό και ως αντικείμενο διαχείρισης, τομείς όπου παίζονται μεγάλα συμφέροντα).

Φυσικά, θα μπορούσε να μου ασκηθεί δίωξη «αναδρομικά», παρότι έχει παραγραφεί το «αδίκημα» (καθότι, όλα είναι δυνατά στο πολιτειακό καθεστώς της μπορντελο-κομματο-κλεπτοκρατίας που επιβλήθηκε σ’ αυτή τη χώρα μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια…).

Κάποτε, ίσως ισχύσει και στη χώρα μας η αρχή ότι κάθε πολίτης δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε απαγορεύεται ρητά και με σαφήνεια με νόμο. Και μπορεί να κάνει οτιδήποτε δεν απαγορεύεται με νόμο που ορίζει σαφώς τί απαγορεύεται.

πηγη: http://www.grivas.info/dioxi-toketu-sto-spiti/277--8-4-2013